Previous Next

Манифестација „Европска недеља мобилности – Дан без аутомобила“ одржана је ове године у периоду од 16. 09. до 22. 09. 2023. године.

Циљ овакве кампање је да се кроз промотивне активности и спровођење мера учини покушај да се смањи коришћење путничких аутомобила и побољшају услови за пешачење, бициклизам и јавни превоз.

Кампања је спроведена у сарадњи са Научно-технолошким парком, ЕУ инфо-кутком Ниш и Удружењем бициклиста Караван тим.

Град Ниш  је и ове године припремио низ тематских активности које су одржане на јавним површинама у нашем граду, а ЈКП „Паркинг сервис“ – Ниш као и претходних година узео је активно учешће промовисањем акције „Паркирај и бициклирај“.

Дана 20. септембра поставили смо П-профиле за паркирање бицикала на пар локација на Булевару Немањића, а пратећи и ослушкујући жеље грађана и Удружења бициклиста, с освртом на постојећу бициклистичку инфраструктуру. За наредни период обезбедили смо довољан број П-профила који ће примарно бити постављени испред образовних институција, затим у ужем центру града и парковима, као и испред зграда и споменика који представљају културно-историјско наслеђе и обележје су нашег града.

Такође, дана 21. септембра у Научно-технолошком парку узели смо учешће у презентовању и дебати на тему Еколошки одрживог развоја града и урбане мобилности с тематиком управљања у домену паркирања и мирујућег саобраћаја.

Обележавање Европске недеље мобилности завршено је Даном без аутомобила, данас, 22. септембра, када су у периоду од 16.30 до 20 часова улице Генерала Милојка Лешјанина и Вождова, од "Уреда" до Основног суда, биле затворене за моторизовани саобраћај, и кад су на том потезу и на самом Тргу краља Милана мноштво бициклиста, деце и спортиста узели учешће и приказали своје спортове и уопштено један здрав начин живота неоптерећен буком аутомобила, гужвом у саобраћају и без издувних гасова аутомобила.

 

 

Сваке године, од 16. до 22. септембра, одржава се Европска недеља мобилности, водећа кампања Европске комисије за подизање свести о одрживој урбаној мобилности. Годишња тема за 2023. је „Уштеди енергију“.

За ову тему одабран је и слоган „Крећимо се квалитетније - штедимо енергију!“.  Кампања има за циљ да подстакне немоторизоване видове транспорта у градовима и промовише здраве начине кретања без негативног утицаја на животну средину.

Град Ниш  је и ове године припремио низ тематских активности које се одржавају на јавним површинама у нашем граду, а ЈКП „Паркинг сервис“ – Ниш као и претходних година активно учествује промовисањем акције „Паркирај и бициклирај“.  На Тргу краља Милана грађани ће моћи да се информишу о новим локацијама и активностима предузећа на постављању држача за бицикле, као и и на који начин могу да користе бицикле за одрасле и децу које су постављене на паркиралиштау „Чаир“.  

Позивамо вас да  својим учешћем подржите овај догађај и попуните Анкету грађана о навикама у кретању и побољшању одрживих видова саобраћаја у Нишу 2023.

АНКЕТА ГРАЂАНА  

 

Previous Next

 

Сада већ традиционално држава Србија обележава 15. септембра - Дан српског јединства, слободе и националне заставе,  који се празнује у Републици Србији и Републици Српској. Празник је симболично установљен да се прославља на дан када се обележава Пробој солунског фронта, а ове године централна манифестација одржава се у Нишу.

ЈКП „Паркинг сервис“ Ниш је са градским руководством обезбедио преко 500 застава Републике Србије, које се вијоре на више локација у централним градским улицама, на булеварима и трговима, док су на пар локација постављене бандероле у бојама  заставе.  Улазну капију Нишке тврђаве краси велика тробојка, а украшен је и парк унутар зидина.

У државама у којима се обележава Дан заставе устаљена је пракса истицања одговарајућег облика заставе на зградама државних, покрајинских и локалних органа, јавних служби, али и на приватним објектима са циљем да се покаже поштовање према застави као једном од најзначајнијих елеманата државности.

Овај дан празнује се радно, а грађани се позивају да истакну тробојке.

 

ЈКП „Паркинг-сервис“ – Ниш позива власнике чија се возила налазе на депоу Паркинг сервиса, а којима je закључно са 12. 08. 2023. године истекао рок од 120 дана чувања на депоу за уклоњена возила, да преузму своје возило у наредних 10 дана, након измирења трошкова, у супротном ЈКП „Паркинг-сервис“- Ниш стиче право продаје предметних возила у циљу намирења свих доспелих трошкова у складу са Одлуком о поступању са принудно уклоњеним возилима, стварима и другим предметима (Службени лист града Ниша бр. 17 од 27. 02. 2020. године).

За све додатне информације можете се обратити Служби за транспорт, позивом на број  018/217-111 или лично, на депоу ЈКП-а „Паркинг-сервис“- Ниш, Булевар Светог цара Константина б.б. сваким радним даном и суботом у периоду од 7 до 20 часова и недељом у периоду од 7 до 13 часова.

Previous Next

Реконструисана улица Војводе Путника у Нишу добила је комплетну сигнализацију. Радници Службе за сигнализацију ЈКП-а „Паркинг сервис“ – Ниш су целодневно на терену у циљу да хоризонтална и вертикална сигнализација на овој локацији у што краћем року буде обележена.

Улица Војводе Путника представља једну од битнијих саобраћајница у граду. У циљу безбедног кретања како пешака тако и возача било је неопходно завршити обележавање новог асфалта и поставити саобраћајне знакове.

Обележено је пет пешачких прелаза на прилазним саобраћајницама, БУС стајалишта, док су уз два кружна тока исцртане зебре, шрафуре и зауставне линије. Поред попречних саобраћајних ознака, урађено је и око 1.500 метара подужних ознака, а, такође, постављено је и 20 саобраћајних знакова.

У намери да подигнемо свест грађана о томе колико је значајно очување еколошког система и колико су издувни гасови аутомобила штетни по здравље свих нас, пре 4 године увели смо услугу „Паркирај и бициклирај“, која је засад доступна само корисницима посебног паркиралишта „Чаир“.

Учествовали смо у кампањама попут „Аутомобил паркирај, околину сачувај“ и „Дан без аутомобила“, која се сваке године у септембру месецу обележава широм Европе у оквиру Европске недеље мобилности.

©2023 ЈКП Паркинг сервис Ниш - да увек има слободног места