Previous Next

Аутомобил паркирај, околину сачувај

Кампања „Аутомобил паркирај, околину сачувај” покренута је на платоу на Тргу републике у Новом Саду, са жељом да се укаже на штетан утицај саобраћаја на животну средину и неопходност развоја еко-мобилности у Србији.

Уз поруку „Промени себе, не природу”, као алтернатива аутомобилском саобраћају промовисан је бицикл, чијом се употребом смањују гужве, ниво буке и, што је још важније, загађење у урбаним срединама.

Акцију је организовало Удружење паркиралишта Србије, уз подршку Министарства за заштите животне средине и Привредне коморе Србије.

– Ми као удружење се залажемо и промовишемо одрживе видове саобраћаја, као што је јавни градски превоз, бициклизам, пешачење и употреба електричних аутомобила, који су енергетски ефикаснији, мање загађују животну средину и рационалније користе расположиви простор – истакао је председник Управног одбора Удружења паркиралишта Србије Раденко Вуковић. – У том смислу, добро осмишљено управљање паркирањем може донети вишеструке здравствене, економске и еколошке користи.

Основна идеја је обилазак још петнаестак градова у Србији.Чињеница је да аутомобили представљају озбиљан проблем, поготово у неким градовима у Србији – рекао је државни секретар Министарства за заштиту животне средине Драган Јеремић.

– Имамо градове у којима је 160-170 дана годишње појачано загађење, а надам се да ће овакве акције допринети да се подигне свест о томе и докаже људима да аутомобилом не морамо ићи у продавницу. Све што је у кругу од два километра може се обавити пешке, као и бициклом. У Словенији, рецимо, људи иду пешке где год могу, а ми аутомобилом идемо где год можемо. То је нешто што морамо да променимо, у супротном – нема побољшања.
Акција ће у јулу месецу бити организована и у Нишу.

©2020 ЈКП Паркинг сервис Ниш - да увек има слободног места