Previous Next

Аутомобил паркирај, околину сачувај - Промени себе, не природу

Удружење паркиралишта Србије, уз подршку Министарства животне средине и Привредне коморе Србије, наставило је у Нишу кампању „Аутомобил паркирај, околину сачувај“.

Уз поруку „Промени себе, не природу”, као алтернатива аутомобилском саобраћају промовисан је бицикл чијом се употребом смањују гужве, ниво буке и, што је још важније, загађење у урбаним срединама.

ЈКП „Паркинг сервис“ Ниш узело је учешће и подржало кампању коју је покренуло Удружење паркиралишта Србије. Свесни смо чињенице да је ваздух све загађенији захваљујући, између осталог, и штетним издувним гасовима аутомобила, кaо и да, са друге стране, у Нишу немамо развијен бициклистистички саобраћаj као здраву алтернативу. Бицикл се користи рекреативно, али не и за одлазак на посао, у школу, каже директор Дејан Димитријевић.

„У жељи да развијемо бициклизам у граду, јер је то превозно средство које не загађује околину, укључићемо се у стварање услова за развој бициклистичког саобраћаја, у складу са одрживим развојем градова, односно давањем шансе будућим генерацијама да живе здраво и безбедно. Оно што Паркинг сервис Ниш првенствено може да уради јесте да постојеће стазе боље осветлимо, да их боље обележимо и поставимо више чешљева за паркирање бицикала у граду, а све у сарадњи са градом и надлежним Секретаријатом. Свесни смо да је град Ниш у великој мери неприкладан за вожњу бициклом, те у наредном периоду морамо радити на томе да се инфраструктура прилагоди, како би се створила јединствена повезана мрежа бициклистичких стаза и то је нешто на чему сви заједно морамо радити“, каже Димитријевић.

Председник Удружења паркиралишта Србије Раденко Вуковић указао је и на друге видове саобраћаја који доприносе заштити животне средине, али и на улогу паркиралишта у одрживом развоју градова.

„Као организатори кампање желимо да промовишемо и подстакнемо прелазак на одрживе видове саобраћаја, као што је јавни превоз, пешачење и електрични аутомобили, који су енергетски ефикаснији, мање загађују животну средину и утичу на мобилност и квалитет живота у градовима. Паркирање као стационирани саобраћај, заједно са динамичким, даје саобраћајну слику једног града. У том смислу, добро управљање паркирањем значи добро управљање саобраћајем и свакако доноси како еколошке тако и економске користи“, рекао је Вуковић.

Весна Митровић, начелница одељења за заштиту ваздуха и озонског омотача Министарства заштите животне средине, рекла је да екологија није питање трошка, већ улагање у будућност.

„Ефикасна решења у постизању чистог ваздуха могу бити реализована кроз сталну кампању подизања свести на свим нивоима, укључујући и прелазак на еко мобилне видове саобраћаја, као што су јавни превоз, употреба бицикала, пешачење“, истиче Митровић.
Свој допринос кампањи „Аутомобил паркирај, околину сачувај“ ЈКП „Паркинг сервис“ Ниш и град Ниш дали су на тај начин што је део улице Николе Пашића био на два сата затворен  за моторни саобраћај.

©2020 ЈКП Паркинг сервис Ниш - да увек има слободног места