Previous Next

Отворена прва јавна гаража

Свечано је отворена прва јавна гаража у Нишу. Капацитет гараже је 70 паркинг места, од којих су четири намењена особама са инвалидитетом. Паркирање није временски ограничено и наплаћиваће се 40 динара по започетом сату, почев од 01. децембра. Гаража носи име Горана Остојића, команданта 63. падобранске бригаде, који је погинуо на борбеном задатку на Кошарама пре 20 година.

ЈКП „Паркинг сервис” – Ниш је после 12 година од оснивања започело један овако велики пројекат који је завршен у истој години”, рекао је директор Дејан Димитријевић на отварању.  Изградња гараже је круна пословања предузећа на самом крају пословне године.

 “Завршили смо и отварамо прву јавну гаражу у граду на опште задовољство свих нас, а посебно грађана. За сада има 70 паркинг места, с тим да постоји могућност повећања капацитета уколико се за то покаже потреба. Наплата је по сату и паркирање неће бити ограничено”.

Пре изградње гараже на том простору је било четрдесетак неуређених паркинг места која нису испуњавала техничке услове.

“Сада су места обележена по највишим стандардима и конфорна су. Приступне саобраћајнице су такође конфорне и безбедне за пролаз возила и паркиралиште је урађено по најсавременијим стандардима. Испуњени су сви технички услови у сарадњи са струком, еколошки стандарди на европском нивоу су испоштовани, тако да сада град има једно од најмодернијих паркиралишта. Паркинг је осветљен најсавременијом лед расветом”.

Пројекат је финансиран из сопствених средстава предузећа, односно из инвестиционог кредита који ће бити враћен од наплате паркирања на овом месту.  Паралелно са овом гаражом, обезбеђена је и конструкција овог типа за најактрактивније паркиралиште у граду на Синђелићевом тргу.

“Очекујемо да тај пројекат буде завршен идуће године собзиром на то да је конструкција већ стигла и налази се код нас. У току је припрема планске документације неопходне за почетак радова. Тамо тренутно имамо 78 паркинг места, а планира се дуплирање површине, и када буде готова пројектна документација знаћемо тачно колико ће бити паркинг места”, најавио је директор.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић, који је са директором обишао јавну гаражу, рекао је да је град од једног неуређеног паркинг простора добио прву јавну гаражу и потпуно уређено паркиралиште.

 “Ово је прва пројектна гаража кроз коју смо увидели све предности и недостатке паркирања у граду како бисмо у скоријем периоду наставили са изградњом оваквих паркиралишта. Јавна гаража је планирана и на простору на Синђелићевом тргу и за њу је финансијска конструкција већ затворена.  У току је изградња паркиралишта између новог и старог Клиничког центра. Укупно гледано, само на ова три места подићи ћемо капацитет паркинг простора на ниво који задовољава потребе суграђана. То је око 300 нових места на паркиралишту код Клиничког центра, на Синђелићевом тргу преко 90 и на овом око 70”, додао је градоначелник Булатовић.

Међу званицама су се налазили и представници Удружења ветерана 63. падобранске бригаде на чију иницијативу је гаража добила име.

“Захваљујем се Граду и свим добрим људима који нису заборавили нашег команданта Горана Остојића - увек првог у свакој акцији. Хвала им што нису дозволи да се његово име заборави и да се заборави оно што је он учионио за ову државу”, казао је Драган Јовановић испред Удружења ветерана 63. падобранске бригаде.

 

©2020 ЈКП Паркинг сервис Ниш - да увек има слободног места