Previous Next

Делегација Хуавеија у Нишу

 

Представници Компаније Хуавеи посетили су Ниш и са градоначелником Дарком Булатовићем и његовим сарадницима, као и представницима Министарства трговине, туризма и телекомуникација разговарали о сарадњи на пројекту Ниш – паметан град.

На радном састанку у градској кући, делегација Хуавеија  представила је  потенцијале и могућности овог технолошког гиганта које су већ имплементиране у већем броју градова и чије функционисање значајно подиже функционалност тих градова и посебно позитивно утиче на квалитет живота становника.

То се огледа пре свега у виду смањења саобраћајних и комуналних проблема, што опет доводи и до смањења загађења, подизања енергетске ефикасности, уштеда у електричној енергији и другим енергентима и, коначно, до уштеда у новцу потребном за функционисање најважнијих градских система.

Градоначелник је истакао велико задовољство брзином спровођења договореног јер, како је рекао, од посете наше државне делегације Кини једва да је прошло нешто више од месец дана, а већ су представници Ниша боравили у Кини, а ево и делегације Хуавеија у Нишу.

”То говори о важности овог пројекта, али и нашој жељи да Ниш што пре уврстимо у ред великих светских градова у којима систем паметних градова већ функционише и доноси одличне резултате, и то  пре свега у корист грађана”, рекао је Булатовић.

Милан Добријевић из Министарства телекомуникација рекао је да је сада најважније дефинисати приоритете и динамику реализације пројекта, и што пре одредити системе на које ће се применити.

”У овом тренутку, постоји палета од 15-так понуђених могућности и експертски тимови министарства, Града Ниша и Хуавеија дефинисаће прва три чија је имплементација предвиђена у првој фази. То ће бити они системи који су највидљивији и најкориснији за грађане”, каже Добријевић.

Градоначелник је са гостима из Кине прошетао и централним нишким улицама, представио  им историју и културу Ниша и позвао их да буду гости нашег града у време одржавања неког од летњих фестивала, како би упознали Ниш у најлепшем светлу.

Извор: www.ni.rs

©2019 ЈКП Паркинг сервис Ниш - да увек има слободног места